diumenge, 9 de gener del 2011

Armes, tertúlies, llibertat i violència


Mentre el metges lluitaven per salvar la vida de la congressista americana demócrata Gabrielle Gifford, a la “Noria” la filla de la Bárbara Rey i d’en Angel Cristo amb l’excusa de la nova llei que prohibeix fumar als espais tancat públics es permetia el luxe de dir lleugerament i irreflexiva –i segurament sense saber que deia- que Espanya estava sota una dictadura i quedar-se tan tranquil•la.

Intentar culpar al Tea Party de la massacra de Tucson és massa fàcil; la cosa, el problema, ve de molt més lluny. L’odi, la ràbia, la intolerància sorgides des dels sectors mes radicals de la dreta ha anat calant dins la societat americana. Aquella civilització que ens volen vendre tan democràtica està ensenyant ,dia darrera dia, les seves baixeses. Una societat on es fomenta la posició de l’individu davant la de l’estat i on es fomenta la possessió d’armes no pot ser, ni ha de ser, l’exemple a seguir.

Que la Sarah Palin pengés a la seva web dianes amb noms de congressistes que estaven a favor de la reforma sanitària de l’Obama no deixa de ser anecdòtic, però també simptomàtic. Alguna cosa no funciona, s’ha estat massa tolerant amb els intolerants.

Al nostre país la cosa no és tan greu, però no està per llençar coets. La crisi no ajuda, els discursos xenòfobs creixen, la gent està de mal humor. La irritabilitat està a flor de pell, qualsevol excusa és bona per criticar. Tertulians de tots colors -però majoritàriament reaccionaris- es permeten opinar de tot sense cap mena d’escrúpol. Intenten crear noves tendències basades en falses afirmacions o noves llegendes urbanes. Ja se sap: una mentida repetida vàries vegades es transforma en veritat. Això només beneficia a la dreta.

La perillositat d’afirmacions com la de la Sofía Cristo són gravíssimes. Les tertúlies han de servir per contrastar idees no per propagar mentides ni falsedats, ni tampoc per crear estats d’ànims antidemocràtics. D’aquí a la violència hi ha un pas.

Nota: la foto que il•lustra l’article està feta a un concessionari de cotxes de Florida (USA). A la botiga en qüestió es regala un fusell d’assalt AK 47 per la compra d’un vehicle. Calen paraules?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada